Elke dag komen meldingen van inwoners binnen bij de gemeente over risicovolle situaties in de openbare ruimte. Denk aan een losliggende stoeptegel, een defecte lichtmast of gaten in de weg. Deze incidenten kunnen zorgen voor een onveilige verkeerssituatie. Om de openbare ruimte veilig te houden, is het van belang dat de gemeente snel reageert op deze meldingen. Daarnaast is de gemeente ook verplicht om deze meldingen en klachten te registreren en vervolgens terug te koppelen naar de melder. Het managen van dit proces is vaak een onoverzichtelijk proces en neemt veel administratie met zich mee. Het inzetten van een applicatie die gespecialiseerd is in het registreren en afhandelen van meldingen kan enorm helpen om dit proces zo goed mogelijk te laten verkopen. Het inzetten van zo’n applicatie heeft drie grote voordelen:

  1. Kostenbesparing
  2. Kwaliteitsverbetering
  3. Risico vermindering

In deze blogpost gaan we in op de risico’s uit de openbare ruimte die verminderd worden door de inzet van een meldingenapplicatie.

 

Betere beheersing van de risico’s

De meldingen die binnenkomen van incidenten in de buitenruimte geven de gemeente een duidelijk beeld van wat er speelt. Doordat er een beter beeld is van wat er in de openbare buitenruimte leeft, kan een gemeente sneller inspelen op meldingen die een hoog risico met zich meedragen. Denk hierbij aan meldingen over gaten in de weg, onveilige verkeerssituaties of boomwortels die zorgen voor ongewenste heuvels in de weg. Deze onveilige situaties kunnen erg nare gevolgen met zich meebrengen als bijvoorbeeld een motorrijder met hoge snelheid door een gat in de weg rijdt. Door deze meldingen in de applicatie als ‘hoog risico’ te markeren, kan de organisatie makkelijker de prioriteit van een melding bepalen en sneller acteren om te onveilige situatie op te lossen. Zo verlaag je het risico op ongelukken.

 

Risicogebieden in kaart

Met een meldingenapplicatie krijgt de gemeente in één keer een overzicht van de meldingen die geregistreerd en afgehandeld zijn. Op een kaart is inzichtelijk welke meldingen gedaan zijn in een bepaald gebied, waardoor het in een oogopslag duidelijk is in welke gebieden er regelmatig meldingen worden gedaan. Als gemeente kun je hier op inspringen door te analyseren waarom er in dat gebied regelmatig meldingen worden gedaan, waardoor je de mogelijkheid hebt om preventief te handelen. Wanneer er bijvoorbeeld regelmatig meldingen binnenkomen van gaten in de weg, kan de gemeente besluiten om het wegdek te vervangen zodat er minder risico is op verkeersongevallen.

Ben je benieuwd hoe een meldingenapplicatie als Reppido kan bijdragen aan een veiligere leefomgeving? Laat je contactgegevens dan achter via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.